ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Το παραδοσιακό γιαούρτι Μεσσηνίας καλύπτεται από υμένιο (πέτσα) με λευκό, λείο και λαμπερό χρώμα. Η πέτσα που το καλύπτει είναι συμπαγής και έχει λευκό έως υποκίτρινο χρώμα. Η γεύση του είναι πλούσια και ελαφρώς υπόξινη με χαρακτηριστικό και ευχάριστο άρωμα. Παράγεται από 100% ελληνικό φρέσκο-νωπό πρόβειο γάλα από την περιοχή της Μεσσηνίας και καλλιέργεια γιαούρτης, χωρίς προηγούμενη τυποποίηση και ομογενοποίηση. Συγκεκριμένα το γάλα βράζεται και διαμοιράζεται σε κυτία, όπου παραμένει χωρίς ανάδευση με σκοπό την δημιουργία της πέτσας.
Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου, ανασηκώνεται ελαφρώς η πέτσα και πραγματοποιείται εμβολιασμός με μαγιά. Η καλλιέργεια αυτή αποτελεί την καλλιέργεια εκκίνησης. Στη συνέχεια ακολουθεί η επώαση και η ψύξη. Το γιαούρτι καταναλώνεται σκέτο, συνοδευτικό σε πιάτα και σε συνδυασμό με γλυκά του κουταλιού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο, φωσφόρο, ριβοφλαβίνη και ιώδιο. Η περιεκτικότητά του γιαουρτιού σε βακτήρια, όπως ο Lactobacillus casei, συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, μέσω μείωσης της LDL χοληστερόλης και αύξησης της HDL χοληστερόλης. Το γιαούρτι εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει την οστική πυκνότητα, παρέχει προστασία από το έλκος και μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • James W. Anderson, MD and Stanley E. Gilliland (1999) ’Εffect of Fermented Milk (Yogurt) Containing Lactobacillus Acidophilus L1 on Serum Cholesterol in Hypercholesterolemic Humans’ Journal of the American College of Nutrition, Vol. 18, No. 1, σελ. 43-50 
  • Kesse-Guyot E, Bertrais S, Duperray B, Arnault N, Bar-Hen A, Galan , Hercberg S. (2007) ‘Dairy products, calcium and the risk of breast cancer:results of the French SU.VI.MAX prospective study’ Ann NutrMetab.51(2): σελ. 139-45
  • Irish Dairy Board, 08/02/2014 http://www.idb.ie/product/Cheese/028
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database 07/02/2013 www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ 
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, 09/02/2013 http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm 
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, ‘’Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’’, 09/02/2014 http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)