ΜΠΟΥΡΝΕΛΕΣ
ΜΠΟΥΡΝΕΛΕΣ
Οι μπουρνέλες ή ζέρτζιλα (τουρκ. λ. zerdali = μικρό καΐσι) είναι μικρό και σφαιρικό φρούτο με κίτρινο χρώμα και γλυκιά γεύση. Το δέντρο ζερτελιά αναπτύσσεται σε μέτριο βαθμό αλλά προσφέρει πολλούς καρπούς. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι για νωπά φρούτα και μηχανικά όταν προβλέπεται αποξήρανση. Οι καρποί ωριμάζουν ταυτόχρονα και για αυτό ένας μεγάλος αριθμός φρούτων μετατρέπεται σε μαρμελάδα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το κορόμηλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, διαθέτει νιασίνη, βοηθώντας στο μεταβολισμό και την υγεία των νεύρων. Τέλος, το κορόμηλο είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στη λειτουργία του εντέρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• US Department of Agriculture, , USDA National Nutrient Database , www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 9/3/2013
• ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
• Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition, ,Dietary Message about Fruits and Vegetables http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 9/3/2013
• Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition Jun;22(6), σελ. 593-9
• Edward Giovannucci, Alberto Ascherio, Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Graham A. Colditz, Walter C. Willett, 1995, Intake of Carotenoids and Retino in Relation to Risk of Prostate Cancer, Journal of the National Cancer Institute, Vol. 87, No. 23, σελ. 1767-1776
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)