ΑΒΟΚΑΝΤΟ
ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Το αβοκάντο ανήκει στα καλοκαιρινά φρούτα και έχει πράσινο χρώμα, το οποίο αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες. Στη Μεσσηνία, καλλιεργείται κυρίως στους Δήμους Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος. Το αβοκάντο καταναλώνεται ωμό ή ως συστατικό σαλατών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, συμβάλλοντας στην υγεία της όρασης, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε και παντοθενικού οξέος. Το παντοθενικό οξύ είναι βασικό στοιχείο για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών και σε καταστάσεις στρες υποστηρίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επιπλέον, το αβοκάντο συμβάλλει στη μείωση των θρομβωτικών επεισοδίων, μέσω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στο κάλιο. Τέλος, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν συνολικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πτυχιακή μελέτη: Η σχέση της μεσογειακού τύπου διατροφής με τη βαρύτητα του οξέως στεφανιαίου συνδρόμου σε δείγμα αστικού πληθυσμού, τελευταία προσπέλαση 9/1/2013 http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/128/1/Ptychiaki55.pdf
• Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πτυχιακή μελέτη: Μετρήσεις βιταμίνης σε πρόωρα νεογνά, http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/78/1/Ptychiaki28.pdf, τελευταία προσπέλαση 9/1/2013
• US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 9/1/2013
• ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm,τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
• Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition, ,Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 9/1/2013
• Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., (2006) ‘A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss.Nutrition’ Jun;22 (6) σελ.593-9
• Edward Giovannucci, Alberto Ascherio, Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Graham A. Colditz, Walter C. Willett. (1995) Intake of Carotenoids and Retino in Relation to Risk of Prostate Cancer. Journal of the National Cancer Dec 6; (23) σελ.1767-76
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)