ΚΡΟΚΟΣ
ΚΡΟΚΟΣ
Ο κρόκος (Crocus sativus L.) ή σαφράν είναι πανάρχαιο μπαχαρικό και αποτελείται από τα κόκκινα αποξηραμένα στίγματα του μωβ λουλουδιού του. Καλλιεργείται για τα στίγματα του υπέρου των λουλουδιών, που χρησιμοποιούνται ως άρτυμα και στη βαφική, και θεωρούνται εμμηναγωγά, τονωτικά και ορεκτικά. Παραμένει σχεδόν άγνωστο ότι ο κρόκος παράγεται στη Μεσσηνία. Ανατολικά του κεντρικού Ταϋγέτου και κοντά στην Καλαμάτα, πάνω από το χωριό που σήμερα ονομάζεται Ελαιοχώρι (μέχρι σήμερα είναι γνωστό με την παλιά ονομασία Γιαννιτσά), βρίσκεται η μονή Δήμιοβας. Το όνομά της είναι σλαβικής προελεύσεως και σημαίνει «κροκοτόπι», δηλαδή τόπος όπου ανθίζει το φυτό «Κρόκος», από το οποίο παράγεται η κίτρινη βαφική ύλη «Ζαφορά». Κρόκοι φυτρώνουν και σήμερα, την περίοδο της άνοιξης 
στο δάσος του μοναστηριού. Η κύρια χρήση του κρόκου είναι στα τρόφιμα, στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στην φαρμακευτική. Προστίθεται στις σούπες προσδίδοντας ζωηρό κίτρινο χρώμα και καταναλώνεται ως αφέψημα σε συνδυασμό με τσάι Ταϋγέτου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ο κρόκος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β2 και έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική χρήση του κρόκου έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενισχύει την διαδικασία της πέψης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενισχύει την καρδιά και ρυθμίζει τις διαταραχές περιόδου στις γυναίκες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον
2. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 11/2/2013
3. Απολλώνιος Μυς στην Πραγματεία του Περί Οσμών (Πλίνιος, XIII, 4-6. Αθήναιος, XV688e-689b), www.Soliacy.com, τελευταία προσπέλαση 5/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)