ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ
ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ
Το βαλσάμικο ξύδι είναι αρωματικό, παχύρευστο και εύγευστο με σκούρο καφέ χρώμα. Παράγεται από βρασμένο μούστο (πετιμέζι) και ενώ έχει υψηλή οξύτητα, η όξινη γεύση καλύπτεται από τη γλυκύτητα των υπολοίπων συστατικών του. Στη Μεσσηνία το παρασκεύαζαν παλαιότερα στα σπίτια και το ονόμαζαν «γλυκάδι» λόγω της γλυκιάς γεύσης που του έδινε ο μούστος. Μοιάζοντας περισσότερο με κρασί παρά με ξύδι, αναπτύσσει τις πολύπλοκες γεύσεις του και αποκτά τη σιροπιαστή σύστασή του, σχεδόν σαν καραμέλα, μέσα σε παλιά ξύλινα βαρέλια. Στην Καλαμάτα παράγεται βιολογικό βαλσάμικο ξύδι από κόκκινα σταφύλια, γεγονός που του προσδίδει υψηλή διατροφική αξία. 
Το βαλσάμικο ξύδι χρησιμοποιείται στις σαλάτες και στη μαγειρική, όπως είναι η προσθήκη του στα αλλαντικά, στα λευκά τυριά  και στις μαρινάδες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το βαλσάμικο ξύδι δεν περιέχει λιπαρά αλλά σάκχαρα, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο. Το μεσσηνιακό βαλσάμικο ξύδι που παράγεται στην Μεσσηνία περιέχει φαινολικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το βαλσάμικο ξύδι είναι τέσσερις φορές πιο αντιοξειδωτικό από τα φρούτα και τα λαχανικά και αποτελεί ένα φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά, συντηρητικά και χρώματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 17/1/2013
2. European Food Information Council (EUFIC), Εκεί που δεν τους περιμένουμε: Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στη δίαιτά μας,
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/functional-foods/artid/beneficial-micro-organisms-diet/, τελευταία προσπέλαση 17/1/2013
3. Foodbites eu, inspiration, knowledge and taste, Ξύδι: Το κοινό, πολύπλοκο καθημερινό άρτυμα,
www.foodbites.eu/j15/trofima/food-basics/baharika/1268-xydi, τελευταία προσπέλαση 17/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)