ΞΥΔΙ - ΓΛΥΚΑΔΙ
ΞΥΔΙ
Από τα σταφύλια και τη σταφίδα της μεσσηνιακής γης παράγεται ξύδι εξαιρετικής ποιότητας. Τοπικά ονομάζεται γλυκάδι, όταν προέρχεται από τα γλυκά φρέσκα κρασιά της χρονιάς, τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τη ζύμωσή τους. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής ξυδιού είναι μια αργή διαδικασία. Το κρασί αφού αναμιχθεί με παλιό ξύδι υψηλής ποιότητας αφήνεται σε μισογεμάτα βαρέλια και με την βοήθεια του οξυγόνου και των οξοβακτηριδίων οξοποιείται αργά σε βάθος πολλών μηνών. Η σύγχρονη βιομηχανική μέθοδος έχει επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία σε μεγάλους αντιδραστήρες με είσοδο θερμού αέρα υπό πίεση. Η παλαίωση του ξιδιού βελτιώνει την ποιότητά του σε επίπεδο αρώματος και γεύσης. Το ξύδι χρησιμοποιείται ως συστατικό μαγειρέματος σε σαλάτες, εδέσματα 
και λαχανικά και ως συντηρητικό προϊόντων, όπως είναι οι καλαματιανές ελιές. Τέλος, διαθέτει μεγάλη ποικιλία ιατρικών (τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, υψηλός πυρετός) και οικιακών χρήσεων (πλύσιμο λαχανικών, καθαρισμός επιφανειών για απομάκρυνση των αλάτων).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το ξύδι περιέχει σάκχαρα και μικρές ποσότητες μετάλλων. Επίσης, το ξύδι από κόκκινο κρασί δεν περιέχει λιπαρά, περιέχει όμως ίχνη βιταμίνης C και μέταλλα, όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος και το κάλιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 6/2/2013
2. European Food Information Council (EUFIC), Εκεί που δεν τους περιμένουμε: Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στη δίαιτά μας,
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/functional- foods/artid/beneficial-micro-organisms-diet/, τελευταία προσπέλαση 6/2/2013
3. Foodbites, Ξύδι: Το κοινό, πολύπλοκο καθημερινό άρτυμα,
http://www.foodbites.eu/j15/index.php?option=com_content&view=article&id=1268%3A2012-10-04-05-28-28&catid=89%3A-a-&Itemid=85&lang=el, τελευταία προσπέλαση26/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)