ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΛΙΚΕΡ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΛΙΚΕΡ
Τα λικέρ (Liquifacere: διαλύω) είναι αλκοολούχα ποτά με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και αρώματα λόγω συγκεκριμένου φυτικού αρωματικού παράγοντα (άνθη λεμονιάς, νερατζιάς και τριαντάφυλλου, μοσχοκάρυδου, κανέλλας και βανίλιας) σε συνδυασμό με γλυκαντικές ουσίες και αλκοόλης / αποσταγμάτων. Η παραγωγή περιλαμβάνει την εκχύλιση των αρωματικών ουσιών στην αλκοολούχο βάση και την απόσταξη του εκχυλίσματος. Ολοκληρώνονται, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, κάτω από τον καλοκαιρινό ή φθινοπωρινό ήλιο με ζάχαρη μέσα σε βάζα. Το σπιτικά λικέρ ήταν το παραδοσιακό κέρασμα σε οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις ενώ προτείνονταν για τη θεραπεία της δυσπεψίας και την τόνωση του οργανισμού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα κύρια συστατικά του λικέρ είναι το αλκοόλ και η ζάχαρη, οπότε οι ουσίες που συναντάμε είναι η αιθυλική αλκοόλη και οι υδατάνθρακες με μορφή απλών σακχάρων. Τα λικέρ δεν περιέχουν αξιόλογες ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών π.χ. βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς δεν μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων ή βοτάνων που περιέχουν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 2/2/2013
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον, http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 2/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)