ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΟΥΖΟ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΟΥΖΟ
Το ούζο είναι δυνατό, λευκό, αλκοολούχο απόσταγμα και παράγεται από την κλασματική απόσταξη οινοπνεύματος από μελάσα και γλυκάνισου. Συγκεκριμένα, το μεσσηνιακό ούζο είναι ένα παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά με απόσταξη αρωματικών φυτών και σπόρων όπως γλυκάνισος, μάραθος, αστεροειδές, κολίανδρος. Ορισμένοι ντόπιοι παραγωγοί προσθέτουν μαστίχα, ελάχιστο κακουλέ, ρίζα αγγελικής και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανάλογα με τα προστιθέμενα μυρωδικά σύμφωνα με τις παλιές οικογένειες ποτοποιών, προκύπτουν διαφορετικές εκδοχές του ούζου. Το ούζο ανήκει στη κατηγορία των χαρακτηρισμένων ελληνικών Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης και καμία χώρα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή.
Καταναλώνεται συνήθως σκέτο ή με πάγο / νερό. Η παρουσία νερού τού δίνει ένα άσπρο γαλακτούχο χρώμα, που οφείλεται στο έλαιο του γλυκάνισου. Το ούζο συνοδεύει ορεκτικά, κυρίως θαλασσινά γιατί η έντονη παρουσία του γλυκάνισου συνδυάζεται με ιώδιο και αλάτι. Επίσης, συνηθίζεται με συνοδεία παστελιού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τεκμηριωμένες μελέτες που να παρουσιάζουν οφέλη από την κατανάλωση του ούζου δεν υπάρχουν. Ένα ποτηράκι ούζου (40-50 ml) που εμπεριέχουν βαθμούς αλκοόλης (40%), αποδίδει περίπου 150 θερμίδες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ άρα και ούζου αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
3. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 11/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)