ΜΗΛΟ
ΜΗΛΟ
Στη Μεσσηνία τα μήλα καλλιεργούνται κυρίως στην Πολιανή, στο Δήμο Είρας και στην Αλαγονία. Οι πιο διαδεομένες ποικιλίες είναι η ΣΤΑΡΚΙΝ (Starkin), με έντονο κόκκινο χρώμα και μεγάλο μέγεθος και η ΣΤΑΡΚΙΜΣΟΝ (Starkrimson), κλώνος της ποικιλίας Red Delicious με μεγάλο επιμήκη καρπό. Σε μικρότερη κλίμακα καλλιεργείται το Φιρίκι Ταϋγέτου. Η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ανάλογα με την περίοδο ωρίμανσης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα μήλα είναι καλή πηγή υδατανθράκων και βιταμινών, όπως είναι το β-καροτένιο που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρά μας. Επίσης, περιέχουν φλαβανόλες και κατεχίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας καθώς και καφεΐκό οξύ, που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα και συμβάλλει στην καλή όραση και στην υγεία της καρδιάς. Τέλος το μήλο θεωρείται φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελεί ασφαλείς επιλογή για τα άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • US Department of Agriculture, , USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 4/2/2013
  • ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
  • Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin,BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition, 22 (6), σελ. 593-9
  • Djousse L, Arnett DK, et al., 2004, Fruit and vegetable consumption and LDL cholesterol: the National Heart, Lung,and Blood Institute Family Heart Study. Am.J.Clin. Nutrition (79), σελ. 213-7
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)