ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ
ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ
Το μούσμουλο είναι φρούτο της άνοιξης με γλυκόξινη γεύση. Τα ώριμα φρούτα έχουν μαλακή υφή και η επιφάνεια του περιβλήματος έχει χρυσοκίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Eριοβοτρύα η ιαπωνική. Τα μούσμουλα καταναλώνονται ωμά και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μαρμελάδας, σε τάρτες και άλλα γλυκίσματα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα μούσμουλα περιέχουν λίγες θερμίδες (παρέχουν 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Γι αυτό το λόγο συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και θεωρούνται ως καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Το μούσμουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της όρασης και της οδοντικής υγείας καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, περιέχουν άφθονο κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα και βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Hedemann MS, Theil PK, Bach Knudsen KE.,(2009, The thickness of the intestinal mucous layer in the colon of rats fed various sources of non-digestible carbohydrates is positively correlated with the pool of SCFA but negatively correlated with the proportion of butyric acid in digesta, Br J Nutr. Jul;102(1) σελ.117-25
• Xu HX, Chen JW., 2011, Commercial quality, major bioactive compound content and antioxidant capacity of 12 cultivars of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruits, J Sci Food Agric, Apr91(6) σελ.1057-63 doi: 10.1002/jsfa.4282. Epub
• Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP, 2012, Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women, Eur J Clin Nutr., May66(5), σελ. 591-9
• US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 5/3/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)