ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
ΒΑΚΑΛΑΟΣ
Ανήκει στα ψάρια αλμυρού νερού και ανοικτής θαλάσσης και διακρίνεται για τη λεπτή και εύπεπτη σάρκα του. Παραδοσιακά αποτελούσε το πιο συνηθισμένο και αγαπημένο ψάρι και μαγειρεύεται τηγανιτός, βραστός σε σούπα, πλακί στο φούρνο με λαχανικά και χορταρικά (λάχανο, μελιτζάνες, κολοκύθια), μαγειρευτός στην κατσαρόλα με ψιλά χόρτα και με ρύζι ή πιλάφι. Η γιορτή του βακαλάου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στο χωριό Σπηλιάτου Δήμου Κυπαρισσίας. Στην εκδήλωση οι κάτοικοι προσφέρουν δωρεάν άφθονο βακαλάο και κρασί στους επισκέπτες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ο βακαλάος ως ψάρι αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Ο βακαλάος ανήκει στα ψάρια ανοικτής θαλάσσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (<5%) και αποτελεί πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμολογικών παθήσεων, προστατεύουν από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και έχουν θετικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης, ο μπακαλιάρος περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, καθώς και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12) και βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ιώδιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Cristina Augood, UshaChakravarthy, Ian Young, Jesus Vioque, Paulus TVM de Jong, Graham Bentham, Mati Rahu, Johan Seland, Gisele Soubrane, Laura Tomazzoli, Fotis Topouzis, Johannes R VingerlingandAstrid E Fletcher, 2008, Oily fish consumption, dietarydocosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascularage-relatedmacular degeneration, American Journal of ClinicalNutrition, Vol. 88, No. 2, σελ. 398-406,
2. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee, 2002, Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation, Nov 19;106(21), (2002):2747-57.
3. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)