Το λυκοπένιο αποτελεί κύριο συστατικό της τομάτας, το οποίο χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τομάτας σε συνδυασμό με την κατανάλωση μπρόκολου ενισχύει την προστασία από καρκίνο του προστάτη μειώνοντας το σχηματισμό αδενοκαρκινωμάτων. Η τομάτα είναι,επίσης, καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον οργανισμό από πληθώρα προβλημάτων υγείας πχ. ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας, οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, το άσθμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η τομάτα περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.