TΟΜΑΤΑ
ΤΟΜΑΤΑ
Η τομάτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του καλοκαιριού, κυρίως την εποχή από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη tomatl της γλώσσας των Ναχουάτλ των Αζτέκων, που σημαίνει αφράτο φρούτο. Η καλλιέργεια της τομάτας στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1544 μ.Χ. μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα και οι πρώτες ποικιλίες τομάτας έμοιαζαν περισσότερο με τα τοματίνια. Σήμερα, στη Μεσσηνία καλλιεργούνται οι ποικιλίες ‘Χοντροκατσαρή’ και ‘Μπουρνέλα’ (μπουρνελάτη ή κρεμαστή), που αποδίδουν μεγάλους και σκληρόφλουδους καρπούς.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το λυκοπένιο αποτελεί κύριο συστατικό της τομάτας, το οποίο χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τομάτας σε συνδυασμό με την κατανάλωση μπρόκολου ενισχύει την προστασία από καρκίνο του προστάτη μειώνοντας το σχηματισμό αδενοκαρκινωμάτων. Η τομάτα είναι,επίσης, καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον οργανισμό από πληθώρα προβλημάτων υγείας πχ. ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας, οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, το άσθμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η τομάτα περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002, Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Carene-Adams K et al, 2007, Combinations of tomato and broccoli enhance antitumor activity in dunning r3327-h prostate adenocarcinomas, Cancer Res. 15;67(2), σελ.:836-43
  • USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 13/2/2013
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,                                                    http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)