Περιέχει συστατικά όπως οι θειοσουλφάτες, εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι η αλλισίνη και οι σουλφοξείδες, από τις οποίες πιο γνωστή είναι η αλλίνη. Σε αυτά τα συστατικά οφείλεται και η πολύ ισχυρή οσμή του σκόρδου. Ωστόσο, τα συστατικά αυτά έχουν και ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Η καρδιοπροστατευτική δράση του σκόρδου έχει μελετηθεί διεξοδικά. Πιο συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωση σκόρδου έχει συσχετισθεί με οφέλη στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, δρα ευεργετικά στην καθίζηση των αιμοπεταλίων και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Επιπλέον, το σκόρδο προκαλεί ένα ερέθισμα που οδηγεί στην παραγωγή νιτρικού οξέος στα τοιχώματα των αρτηριών και που τα βοηθά να χαλαρώσουν. Εξαιτίας των παραπάνω δράσεων, το σκόρδο έχει χαρακτηριστεί ως ένα τρόφιμο που βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, της διαβητικής καρδιοπάθειας, του εμφράγματος μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει αντίστροφη σχέση με το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι άτομα που πάσχουν από στομαχικό έλκος ή γαστρίτιδα και τρώνε συστηματικά σκόρδο –μαγειρεμένο ή ωμό- έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το βακτήριο στο οποίο οφείλονταιοι παραπάνω παθολογικές καταστάσεις.