ΟΙΝΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΟΙΝΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι Μεσσήνιοι αμπελοκαλλιεργητές παράγουν με μεράκι εξαιρετικά σταφύλια, από τα οποία προέρχονται Μεσσηνιακά κρασιά αρίστης ποιότητας. Η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι ξηροθερμικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών, εξασφαλίζουν την ποιότητα της σοδειάς. Οι ποικιλίες της Μεσσηνίας έχουν εγκλιματιστεί άριστα στην περιοχή, σε υψόμετρο πάνω από 200 μέτρα και έχουν στρεμματική απόδοση 1.000-1.200 κιλά/στρέμμα. Η καλλιέργεια του αμπελιού αρχίζει τον Ιανουάριο με το κλάδεμα και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο με τη συγκομιδή των σταφυλιών. Από τα σταφύλια τους παράγονται ο λευκός ξηρός Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) οίνος Μεσσηνίας και ο ερυθρός ΠΓΕ οίνος Μεσσηνίας, με άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, φρουτώδη 
αρώματα, γεμάτη γεύση και ζωντανό χρώμα. Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών από τις οποίες προέρχονται οι παραπάνω οίνοι ΠΓΕ Μεσσηνίας είναι από τις τοπικές ροδίτης, φιλέρι, Φωκιανό, Μανδηλαριά και Μαυρούδι, και κάποιες άλλες όπως Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργήτικο, Chardonnay, Grenacheblanc, UgniBlanc, Cabernet, GrenacheRouge, Garignan και Merlot. Η καλλιέργεια του αμπελιού απασχολεί σήμερα 2000 περίπου άτομα και συλλέγονται 34.000 τόνοι σταφυλιών από τους οποίους παράγονται 27.000 τόνοι κρασιού. Στο χωριό Πετρίτσι του Δήμου Βουφράδων πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Αυγόύστου η Γιορτή του κρασιού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το κρασί είναι εξαιρετικά ευεργετικό όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω της αναστολής της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, της μείωσης των επιπέδων ομοκυστείνης, των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και της θετικής του επίδρασης στην αιμόσταση και στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επίσης, έχει έντονες αντικαρκινικές ιδιότητες μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Ειδικότερα το κόκκινο κρασί περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη, ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Για τα άτομα με σωματικό βάρος εντός των επιθυμητών ορίων, ήπια κατανάλωση θεωρείται το ένα ποτό για τις γυναίκες ημερησίως και τα δυο ποτά για τους άνδρες, αν και εφόσον η προσθήκη αυτή δεν οδηγεί σε εκτροπή από το θερμιδικό ισοζύγιο που πρέπει να τηρείται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος,
www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση22/2/2013
2. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 11/2/2013
3. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , Ελληνικά Προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ,
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/cheese-low40.pdf, τελευταία προσπέλαση 26/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)