ΜΠΑΜΙΕΣ
ΜΠΑΜΙΑ
Η μπάμια είναι ένα ετήσιο φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα και αντοχή στην ξηρασία. Η επεξεργασία της περιλαμβάνει κονσερβοποίηση, κατάψυξη και παρασκευή τουρσιού. Παραδοσιακά, η μπάμια χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά. Ετησίως, το χωριό Αρμενιοί της Κυπαρισσίας, ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες μπάμιας στην ελληνική αγορά, πραγματοποιεί την Γιορτή της μπάμιας, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευτεί μπάμιες μαγειρεμένες με κοτόπουλο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η περιεκτικότητα των σπόρων της μπάμιας σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα λινελαϊκό και ολεϊκό, είναι υψηλή, περίπου 70%. Η μπάμια αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, Β6 και Β1 και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Το χαρακτηριστικό συστατικό της είναι η γλουταθειόνη, που η αντιοξειδωτική δράση της έχει συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002,Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ.259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables,http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
  • eContentplus Project, Organic.Edunet, Βιολογική καλλιέργεια μπάμιας, http://informatics.aua.gr:8080/scam/2/resource/444, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)