ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΡΕΑΣ
ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΡΕΑΣ
Προέρχεται από μηρυκαστικά ζώα, τα οποία ονομάζονται με βάση την ηλικία και το φύλο τους. Συγκεκριμένα, ‘αρνιά’ συνήθως καλούνται τα πολύ μικρά ζώα μέχρι δύο μηνών, ‘ζυγούρια’ τα ζώα μέχρι ενός έτους, ‘κριάρια’ είναι τα ώριμα αρσενικά ζώα και ‘προβατίνες’ είναι τα θηλυκά ζώα. Το αρνί διαθέτει πιο μαλακό κρέας, με πιο ελαφριά μυρωδιά, ενώ το ζυγούρι και η προβατίνα έχουν πιο σκληρό κρέας και εντονότερη μυρωδιά. Παραδοσιακά, η εκτροφή τους έχει ως στόχο το κρέας και το γάλα τους καθώς και την αξιοποίηση του γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το πρόβειο κρέας περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ακόρεστων λιπαρών οξέων που καταναλώνουν τα πρόβατα υδρογονώνονται στο στομάχι σε κορεσμένα λιπαρά, το κρέας τους συνήθως περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Berdanier C., Dwyer J., Feldman E., 2008, Handbook of Nutrition and Food, CRC Press
2. Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη. Βιολογική Γεωργία. Κτηνοτροφία. http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/husbandry_el, τελευταία προσπέλαση 24/2/2013
3. Ashaye A, Gaziano J & Djousse L, 2010,Red meat consumption and risk of heart failure in male physicians, Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases,DOI: 10.1016/jnumecd.2010.03.009.
4. Daley CA, Abbott A, et al., 2010,A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef, Nutrition Journal, 9 , 10
5. USDA. United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service, 2011, Food Safety Information. LambFrom Farm to Table,
http://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/97af8c77-5e6f-4032-984b-316c20559a45/Lamb_from_Farm_to_Table.pdf?MOD=AJPERES, τελευταία προσπέλαση 24/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)