ΡΙΓΑΝΗ
ΡΙΓΑΝΗ
Η ρίγανη (Origanum: Η χαρά του βουνού) είναι πολυετές αρωματικό φυτό, που απαντάται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Τοπικά εντοπίζεται η ρίγανη Ταϋγέτου, η οποία θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και ανθίζει αργά το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Από τη ρίγανη χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη της σε νωπή ή ξηρή μορφή ως μυρωδικό σε σάλτσες, σαλάτες, κρέατα, ψάρια, τηγανιτές πατάτες, φέτα κ.α. Η ρίγανη θεωρείται σπασμολυτικό, τονωτικό και αντισηπτικό βότανο, ιδανικό για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και συμπληρωματικό φάρμακο για το βήχα. Στην Αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε την ευτυχία και την ειρήνη. Τοπικά γιορτάζεται η ¨Γιορτή της Ρίγανης» κάθε χρόνο στην Κυπαρισσία στα μέσα Αυγούστου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η ρίγανη έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, χάρη στα συστατικά της thymol και carvacrol, τα οποία εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Επομένως, η προσθήκη της στο κόκκινο κρέας βελτιώνει τη θρεπτική του αξία. Επίσης, αποτελεί πηγή αιθέριων ελαίων, τα οποία βοηθούν στη πρόσληψη διαφόρων ασθενειών, καθώς και φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, β-καροτίνης, ψευδαργύρου και χαλκού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 6/2/2013
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον, http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 2/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)