ΡΟΒΙΤΣΑ
ΡΟΒΙΤΣΑ
Η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο ή καλαματιανό (mungbohnen mung beans) είναι πολύ λεπτό πράσινο φασολάκι στο μέγεθος της φακής. Πρόκειται για τη φύτρα της σόγιας και ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Στη Μεσσηνία στο παρελθόν μαγειρευόταν μόνο στην κατσαρόλα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η ροβίτσα είναι τα φύτρα της σόγιας και περιέχει 28% πρωτεΐνη, όσο δηλαδή περιέχει και το κρέας ενώ είναι ίσης διατροφικής αξίας. Επίσης, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου και σιδήρου. Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της είναι οι ισοφλαβόνες, ένα είδος φυτικών οιστρογόνων, που δύνανται να φανούν ευεργετικές στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Abete I, Parra D, Martinez JA, 2009, Legume-, fish- or high-protein-based hypocaloric diets: Effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men, J Med Food., 12 σελ.100-108.
  • Amarowicz, R., & Pegg, R. B., 2008, Legumes as a source of natural antioxidants. European Journal of Lipid Science and Technology, σελ. 865-878
  • Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, inham DM, 2011, Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials, Νutr Metab 21(2) σελ.94-103
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)