ΣΜΕΡΝΑ
ΣΜΕΡΝΑ
Η σμέρνα μοιάζει αρκετά με το φίδι και το χέλι, ενώ το κρέας της είναι φαγώσιμο. Από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικράλέπια της. Δεν έχει ζυγά πτερύγια, όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί, χέλι). Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, με τεράστιο όμως στόμα. Το σώμα της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος. Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Διατροφική αξία

Γενικότερα, τα ψάρια, συστήνεται βάση της μεσσηνιακής πυραμίδας να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Συγκεκριμένα αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε λίπος θα πρέπει να τονίσουμε ότι διαφέρει από είδος σε είδος. Υπάρχουν ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα και ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως η πέστροφα, ο σολομός και το σκουμπρί. Τα λιπαρά των ψαριών όμως έχουν χαρακτηριστεί ως ‘’καλά’’ λιπαρά , τα ω-3 λιπαρά και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στο σύνολο της υγείας του ανθρώπου και στα καρδιαγγειακά. Ως καλή πηγή των ω-3 λιπαρών θεωρούνται και ψάρια που περιέχουν λιγότερο λίπος όπως τα θαλασσινά π.χ. καβούρια, χταπόδι κτλ. Τα ψάρια και τα θαλασσινά εκτός του λίπος και τις πρωτεϊνες, παρέχουν και αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D καθώς και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12). Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που παρέχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι το ασβέστιο (ειδικά από μικρού μεγέθους ψάρια τα οποία καταναλώνονται με το κόκκαλο), ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο. Συγκεκριμένα η σάρκα των ψαριών διαθέτει πρωτείνη υψηλής περιεκτικότητατας (σε ποσοστό 18-25%), ωφέλιμα λιπαρά (κυρίως πολυακόρεστα ω-3), βιταμίνες (τις λιποδιαλυτές A, D, E και K, βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και σημαντική ποσότητα ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο και ιώδιο)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B (2007). Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension, Jun 4; [Epub ahead of print] 2007. PMID:17548718.
  • Cristina Augood, Usha Chakravarthy, Ian Young, Jesus Vioque, Paulus TVM de Jong, Graham Bentham,Mati Rahu, Johan Seland, Gisele Soubrane, LauraTomazzoli, Fotis Topouzis, Johannes R Vingerling andAstrid E Fletcher, 2008, ‘Oily fish consumption, dietarydocosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes,and associations with neovascular age-relatedmacular degeneration’, American Journal of ClinicalNutrition, Vol. 88, No. 2, σελ. 398-406,
  • Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee, (2002) ‘Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease’, Circulation, Nov 19;106(21), (2002):2747-57.
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 10/2/2013 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php
  • USDA National Nutrient Database 02/05/2015 www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)