ΣΟΥΠΙΑ
ΣΟΥΠΙΑ
Ανήκει στα ασπόνδυλα θαλασσινά του αλμυρού νερού, πιο συγκεκριμένα στα μαλάκια (μαλακό σώμα που καλύπτεται από μανδύα). Επιλέγει να ζει σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε σχετικά μικρό βάθος. Αναπαράγεται όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως σε περιόδους με θερμοκρασία νερού από 13-15 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η σουπιά ως θαλασσινό αποτελεί πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, διατηρούν την υγεία των ματιών, προστατεύουν από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και έχουν θετικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης, περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, καθώς και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12) και βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ιώδιο. Η σουπιά θεωρείται πλούσια σε χοληστερόλη, όπως όλα τα θαλασσινά, και παλαιότερα οι συστάσεις αρκετών επιστημόνων αναφέρονταν σε αποφυγή της κατανάλωσής της. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας επηρεάζει σε μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με κύριο καθοριστικό παράγοντα τα κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, η περιεκτικότητά της σουπιάς σε ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Cristina Augood, Usha Chakravarthy, Ian Young, Jesus Vioque, Paulus TVM de Jong, Graham Bentham, Mati Rahu, Johan Seland, Gisele Soubrane, Laura Tomazzoli, Fotis Topouzis, Johannes R VingerlingandAstrid E Fletcher, 2008, Oily fish consumption, dietarydocosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes,and associations with neovascularage-relatedmacular degeneration, American Journal of ClinicalNutrition, Vol. 88, No. 2, σελ. 398-406
2. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee, 2002, Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation, Nov 19;106(21), (2002):2747-57.
3. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
4. USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)