ΣΥΚΟ
ΣΥΚΟ
Μέτριου μεγέθους φρούτο με γλυκιά σάρκα. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου το σύκο ήταν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής και ενίοτε αντικαθιστούσε το ψωμί. Χαρακτηριστικά, το σύκο συνιστούσε της κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της θρεπτικής του αξίας. Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλές εκλεκτές ποικιλίες, γνωστές διεθνώς για την ποιότητά τους, όπως Καλαμών ή Τσαπελοσυκιά, Βαλοσυκιά, Λευκά μεγάλα Ανδρούσης, Στραβόλαιμου. Η παραγωγή του σύκου απασχολεί στη Μεσσηνία 5000 άτομα και η επεξεργασία και τυποποίησή του γίνεται κάτω από τις πιο κατάλληλες προδιαγραφές τεχνολογίας και υγιεινής. Η καλλιέργειά του διαρκεί 7 μήνες (από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο) ενώ η συγκομιδή του γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Η ετήσια 
παραγωγή στη Μεσσηνία φθάνει σήμερα τους 4000 τόνους περίπου. Επεξεργασμένο προϊόν θεωρείται το γλυκό σύκο και το αποξηραμένο σύκο, το οποίο εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη. Τα ξερά σύκα της Μεσσηνίας είναι μια ονομαστή φυσική γευστική απόλαυση, απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Τα σύκα προς αποξήρανση συλλέγονται ώριμα ή αφού πέσουν από το δέντρο και αποξηραίνονται στον ήλιο, απεντομώνονται, διαλέγονται και συσκευάζονται. Η ξεχωριστή γεύση, η μεγάλη θρεπτική αξία και η αυθεντικότητά του το κάνουν ένα δημοφιλές φρούτο και ένα σημαντικό εμπορεύσιμο προϊόν. Το σύκο γιορτάζεται κάθε Αύγουστο στον Πολύλοφο Μεσσηνίας. Τέλος, ένα τοπικό γλυκό από ξερά σύκα, μούστο, καρύδι, κανέλα και γαρίφαλο, το οποίο ονομάζεται συκομαϊδα, αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για το ούζο.

Διατροφική αξία

Η επιστήμη της διατροφής αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητες των ξηρών καρπών, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και το ξηρό σύκο και η ιατρική επιστήμη τεκμηριώνει τη συμβολή τους στην υγεία του ανθρώπου. Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο. Δύο βασικοί διατροφικοί σκοποί του ανθρώπου εξυπηρετούνται ταυτόχρονα μέσω της κατανάλωσης ξηρών σύκων. Περίπου 10% της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντληθεί με την κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ίδια στιγμή που ικανοποιούνται το 7% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 17% σε ασβέστιο, 30% σε σίδηρο και μαγνήσιο και ποσοστά γύρω στο 5% σε βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού και της κυτταρικής λειτουργίας. Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Το νερό των φυτικών ινών κάνει τα σύκα εύπεπτη τροφή, ενώ η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία φτάνει αυτή του γάλακτος. Λόγω της υψηλής υπακτικής αξίας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως φυτικό- φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Foodbites eu, inspiration, taste and knowledge,
  • http://www.foodbites.eu, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
  • Μεσσηνία.net.gr www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
  • Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
  • http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 11/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)