ΣΥΚΟ
Μέτριου μεγέθους φρούτο με γλυκιά σάρκα. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου το σύκο ήταν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής και ενίοτε αντικαθιστούσε το ψωμί. Χαρακτηριστικά, το σύκο συνιστούσε της κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της θρεπτικής του αξίας. Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλές εκλεκτές ποικιλίες, γνωστές διεθνώς για την ποιότητά τους, όπως Καλαμών ή Τσαπελοσυκιά, Βαλοσυκιά, Λευκά μεγάλα Ανδρούσης, Στραβόλαιμου. Η παραγωγή του σύκου απασχολεί στη Μεσσηνία 5000 άτομα και η επεξεργασία και τυποποίησή του γίνεται κάτω από τις πιο κατάλληλες προδιαγραφές τεχνολογίας και υγιεινής. Η καλλιέργειά του διαρκεί 7 μήνες (από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο) ενώ η συγκομιδή του γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Η ετήσια
παραγωγή στη Μεσσηνία φθάνει σήμερα τους 4000 τόνους περίπου. Επεξεργασμένο προϊόν θεωρείται το γλυκό σύκο και το αποξηραμένο σύκο, το οποίο εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη. Τα ξερά σύκα της Μεσσηνίας είναι μια ονομαστή φυσική γευστική απόλαυση, απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Τα σύκα προς αποξήρανση συλλέγονται ώριμα ή αφού πέσουν από το δέντρο και αποξηραίνονται στον ήλιο, απεντομώνονται, διαλέγονται και συσκευάζονται. Η ξεχωριστή γεύση, η μεγάλη θρεπτική αξία και η αυθεντικότητά του το κάνουν ένα δημοφιλές φρούτο και ένα σημαντικό εμπορεύσιμο προϊόν. Το σύκο γιορτάζεται κάθε Αύγουστο στον Πολύλοφο Μεσσηνίας. Τέλος, ένα τοπικό γλυκό από ξερά σύκα, μούστο, καρύδι, κανέλα και γαρίφαλο, το οποίο ονομάζεται συκομαϊδα, αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για το ούζο.