Η μπανάνα ανήκει στα χειμερινά φρούτα με ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και C, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση των κυττάρων του αίματος καθώς και στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία, συμβάλλουν στη συντήρηση ενός υγιούς βάρους και προκαλούν κορεσμό. Είναι βασική πηγή καλίου, το οποίο δρα προστατευτικά έναντι στην εμφάνιση της αρτηριακής πίεσης, και σεληνίου, ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση. Η μπανάνα διαθέτει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς και ίχνη λίπους και χοληστερόλης ενώ έχει συσχετισθεί με την πρόκληση ήπιας τροφικής αλλεργίας σε ορισμένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση, η μπανάνα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ακόμη και διαβητικών ασθενών.