Το ταλαγάνι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και ασβεστίου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο, που σε συνδυασμό με τα άνωθεν συμβάλλει στη δόμηση και διατήρηση υγιούς οστικού συστήματος. Επίσης, στο ταλαγάνι εντοπίζονται αρκετές βιταμίνες, όπως η Β12, που συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς οράσεως και στην προάσπιση της φυσικής μας άμυνας και η βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από το ανθρώπινο σώμα. Η υπερκατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται δεδομένου ότι το ταλαγάνι είναι πλούσιο σε λιπαρά (ιδίως κορεσμένα) και νάτριο (αλάτι), στοιχεία τα οποία δρουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.