ΤΑΛΑΓΑΝΙ
ΤΑΛΑΓΑΝΙ
Το ταλαγάνι πρόκειται για αυθεντικό, χειροποίητο τυρί από 100% πρόβειο γάλα. Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη talagan (= τσοπάνικη κάπα). Η παρασκευή του περιλαμβάνει παραδοσιακές μεθόδους, όπως είναι η διαδικασία ωρίμανσης σε άλμη και η τοποθέτηση σε καλούπια τα οποία στραγγίζουν από το επιπλέον τυρόγαλα και γυρίζουν πολλές φορές τη μέρα έως ότου να σταθεροποιηθεί το σχήμα τους. Το ταλαγάνι καταναλώνεται ωμό ή ψητό και η γεύση του θυμίζει το κυπριακό χαλούμι, με πιο μαλακή υφή και κρεμώδη γεύση. Πρόκειται για σύγχρονο προϊόν βασισμένο σε οικογενειακή συνταγή. Ο τυροκόμος κ. Κ. Αποστόλου το τυροκόμησε για πρώτη φορά στους Γαργαλιάνους. Το ταλαγάνι έλαβε το World Cheese Award το 2008 στην Αγγλία.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το ταλαγάνι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και ασβεστίου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο, που σε συνδυασμό με τα άνωθεν συμβάλλει στη δόμηση και διατήρηση υγιούς οστικού συστήματος. Επίσης, στο ταλαγάνι εντοπίζονται αρκετές βιταμίνες, όπως η Β12, που συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς οράσεως και στην προάσπιση της φυσικής μας άμυνας και η βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από το ανθρώπινο σώμα. Η υπερκατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται δεδομένου ότι το ταλαγάνι είναι πλούσιο σε λιπαρά (ιδίως κορεσμένα) και νάτριο (αλάτι), στοιχεία τα οποία δρουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Delicieuses portal, http://delicieuses.forumotion.net/t644-topic, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Archive-gr.com, http://www.optima.gr/page/default.asp?la=1&id=1369, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Cheese.com, www.cheese.com, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Cheeseforum.org, www.cheeseforum.org τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • ΑΒnutrialife, www.galbani.se/locator.m?pageid=2420&productid=562, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Irish Dairy Board, http://www.idb.ie/product/Cheese/028, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • United States Department of Agriculture- USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του διαβήτη, www.ede.gr/, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)