Η σφέλα είναι αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης για το ανθρώπινο σώμα (πρωτεΐνες 21-22%), καθώς επίσης και σημαντική πηγή μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο). Συγκεκριμένα το ασβέστιο συμβάλλει στην ενδυνάμωση ενός υγιούς σκελετού, στην πήξη του αίματος και στη διατήρηση της εύρυθμης νευρομυϊκής λειτουργίας. Επίσης, η σφέλα περιέχει αρκετές βιταμίνες (Α, Β, D) και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης με υψηλή βιολογική αξία, με βασικότερη την καζεΐνη και σημαντικές ποσότητες β-λακτογλοβουλίνης και α-λακτοαλβουμίνης. Δε συστήνεται η υπερκατανάλωση της λόγω της περιεκτικότητας της σε νάτριο (αλάτι 4,7%) και της λιποπεριεκτικότητάς της (40% κ.β. επί ξηρού κατ’ ελάχιστο).