ΘΥΜΑΡΙ
ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι το συναντάμε ως αυτοφυές στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου, σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Φύεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, από τα άγονα και ξερικά νησιά του Αιγαίου, μέχρι και τους ορεινούς όγκους της Πίνδου, σε υψόμετρο ως 600 μ.
Το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «θύω» που σημαίνει θυσιάζω ή ευωδιάζω. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα στους βωμούς, κατά τη διάρκεια τελετών θυσίας. Για τους Ρωμαίους ήταν φάρμακο για τη μελαγχολία, ενώ για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το κύριο απολυμαντικό και σύμβολο θάρρους. Επίσης, το θεωρούσαν κομπλιμέντο αν κάποιος έλεγε «μυρίζεις θυμάρι».

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι δύο βασικές ουσίες, θυμόλη και καρβακρόλη, που περιέχει στους χυμούς του, είναι ο βασικός λόγος που έχει έντονες αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το θυμάρι, απαντάται σε αφθονία στην ελληνική φύση και από αυτό παρασκευάζεται άλλο ένα αφέψημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει το βήχα, τις γαστρεντερικές διαταραχές και τη διάρροια. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών με ξέπλυμα στην πληγωμένη περιοχή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’
2. http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el , τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
3. USDA National NutrientDatabase
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ , τελευταία προσπέλαση 17/02/2013
4. Άρωμα φρέσκα μυρωδικά
http://aroma-herbs.com/index.php , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
5. Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών
http://www.geoponikokentro.com/index.php/en/ , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)