ΧΑΜΟΜΗΛΙ
ΧΑΜΟΜΗΛΙ Ετήσιο ποώδες φυτό με καλλωπιστική αλλά και φαρμακευτική χρήση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Θρεπτικές Ιδιότητες

Σαν αφέψημα έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες. Κατάλληλο και για τοπική εφαρμογή σε παθήσεις του δέρματος, αφού έχει αντιμικροβιακή δράση. Το ρόφημα από χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως, λόγω της χαλαρωτικής του ιδιότητας που είναι χρήσιμη για την επίτευξη ηρεμίας. Επίσης έχει αντισπασμωδικές δράσεις και μειώνει τον πόνο λόγω της περιόδου στις γυναίκες. Σε έρευνά τους επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου απομόνωσαν ουσίες που δείχνουν ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο κατά του κρυολογήματος και κατά των μυϊκών σπασμών που είναι υπεύθυνοι και για τις κράμπες. Η πρώτη ουσία είναι το ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η δεύτερη είναι η γλυκίνη που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el , τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
2. USDA National NutrientDatabase 17/02/2013
3. www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ , τελευταία προσπέλαση 17/02/2013
4. Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών
http://www.geoponikokentro.com/index.php/en/ , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
5. A Metabonomic Strategy for the Detection of the Metabolic Effects of Chamomile (Matricariarecutita L.) Ingestion, JournalofAgriculturalandFoodChemistry, 10.1021/jf0403282
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)