Τα λούπινα ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Σε επίπεδο βιταμινών, εντοπίζονται κυρίως του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6) και μικρές ποσότητες βιταμίνης C, E και Α με αντιοξειδωτική δράση. Τα λευκά λούπινα βρίσκονται μαζί με τα ρεβίθια και τα κουκιά στην κατηγορία των οσπρίων που διατηρούν τα υψηλότερα ποσοστά σε φυτοστερόλες μετά από βρασμό, ουσίες που σχετίζονται με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό όπως η μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης και συνεπώς μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα λούπινα βρίσκονται στην κατηγορία των αλλεργιογόνων τροφίμων, οπότε τα παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο αλλεργιών θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους με βάση τις οδηγίες του παιδιάτρου τους.