ΛΟΥΠΙΝΟ
ΛΟΥΠΙΝΟ
Το λούπινο είναι ένα φυτό της οικογένειας των ψυχανθών που ανήκει στο γένος Lupinus. Η λατινική ονομασία lupinus προέρχεται από τη λέξη lupus (λύκος) σύμφωνα με ένα μύθο που υποστήριζε πως οι ρίζες των λούπινων ήταν τόσο βαθιές που απομυζούσαν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργείται το λευκό λούπινο (Lupinus albus). Τα λούπινα δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα αλλά σταδιακά και η συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες από το τίναγμα των λοβών. Τα λευκά λούπινα της άνοιξης, συγκομίζονται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Παρά την μεγάλη σπουδαιότητα που έχουν στην διατροφή των ζώων και των ανθρώπων, σήμερα, καλλιεργούνται σε περιορισμένες εκτάσεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα λούπινα ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Σε επίπεδο βιταμινών, εντοπίζονται κυρίως του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6) και μικρές ποσότητες βιταμίνης C, E και Α με αντιοξειδωτική δράση. Τα λευκά λούπινα βρίσκονται μαζί με τα ρεβίθια και τα κουκιά στην κατηγορία των οσπρίων που διατηρούν τα υψηλότερα ποσοστά σε φυτοστερόλες μετά από βρασμό, ουσίες που σχετίζονται με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό όπως η μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης και συνεπώς μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα λούπινα βρίσκονται στην κατηγορία των αλλεργιογόνων τροφίμων, οπότε τα παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο αλλεργιών θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους με βάση τις οδηγίες του παιδιάτρου τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • De Jong, Plat, J και Mensink, RP, 2003, Metabolic effects of plant sterols and stanols (review), Journal of Nutritional Biochemistry, σελ. 362-9
  • European Commission, 2002, General view of the Scientific Committee on Food on the long-term effects of the intake of elevated levels of phytosterols from multiple dietary sources, with particular attention to the effects of beta-carotene,
  • www.ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out143_en.pdf, τελευταία προσπέλαση 7/1/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης, www.hhf-greece.gr/thefoundation, τελευταία προσπέλαση 7/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)