ΚΟΛΟΚΥΘΙ
ΚΟΛΟΚΥΘΙ
Καλοκαιρινό λαχανικό με απαλό άρωμα και μαλακή σάρκα, το κολοκύθι ανήκει στην κατηγορία των κολοκυνθιδών. Τρώγεται βραστό, ψητό ή τηγανιτό, ενώ με τον βρασμό αλλοιώνονται τα θρεπτικά του συστατικά, τα οποία χάνονται στο νερό που βγάζει. Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργείται η ποικιλία Cucurbitapepo. Τοπικά, διοργανώνεται σε ετήσια βάση η Γιορτή του Κολοκυθιού στην Πελεκανάδα Μεσσηνίας, όπου προβάλλεται το μεσσηνιακό κολοκύθι και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει το πλήθος των εδεσμάτων και φαγητών από παραδοσιακές συνταγές.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το κολοκύθι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε β – καροτένιο και αποτελεί μια καλή επιλογή για την διατήρηση της καλής όρασης. Επίσης, είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας των υγρών, στη διατήρηση φυσιολογικής πίεσης και στην ομαλή οφθαλμολογική λειτουργία. Ακόμη είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ως αντιοξειδωτική ουσία προστατεύει την όραση από οξειδωτικές βλάβες και οφθαλμολογικές παθήσεις. Νεώτερες επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν τα άνωθεν συστατικά στοιχεία με την πρόληψη του καρκίνου, της στεφανιαίας νόσου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002, Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61, σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables,http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’,                                                  http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)