KΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Το κοτόπουλο αναφέρεται στο θηλυκό και αρσενικό φύλο της όρνιθας (κότα ή κόκορας/ πετεινός), του εξημερωμένου πτηνού. Καταναλώνεται μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους μαγειρικής παρασκευής, ενώ ο χωριάτικος κόκορας φημίζεται για την ωραία γεύση του. Οι όρνιθες θεωρούνται παμφάγα ζώα καθώς εκτός από σπόρους, τρέφονται με έντομα και ζώα, όπως σαύρες και μικρά ποντίκια. Ζουν ελεύθερες στη φύση περίπου 5-10 έτη ανάλογα με το είδος τους, ενώ κατά την εντατική εκτροφή τους για παραγωγή κρέατος ο μέσος χρόνος ζωής είναι 6 εβδομάδες. Αντίστοιχα, τα κοτόπουλα βιολογικής εκτροφής μπορεί να ζουν έως 14 εβδομάδες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το λευκό κρέας των πουλερικών, όπως είναι το κοτόπουλο, αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12. Επίσης, το λευκό κρέας συστήνεται ως αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος έως τέσσερις μικρομερίδες εβδομαδιαίως γιατί έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Meat Advisory Panel. Communicating the facts about meat and health. Red meatand saturated fat. 2011
http://meatandhealth.redmeatinfo.com/sites/default/files/Red%20meat%20and%20saturated%20fat_0.pdf 
τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
3. Flachowsky, G., Engelman, D., Sünder, A., Halle, I., and Sallmann, H. P, 2002 Eggs and poultry meat as tocopherol sources in dependence on tocopherolsupplementation of poultry diets,Food Research International, 35(2-3),σελ. 239-243
4. Mann N, 2007, Meat in the human diet: An anthropological perspective, Nutrition&Dietetics, 64 (Suppl 4) (2007):S102-S107 .
5. USDA National NutrientDatabase 14/02/2013
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)