Τo κριθάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα και η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι χαμηλή. Το πιο σημαντικό συστατικό του κριθαριού είναι οι φυτικές iνες και ιδιαίτερα οι β γλυκάνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρακτηρίζονται από υψηλή ικανότητα ενυδάτωσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Σημαντική είναι η συμβολή του στη μείωση της συγκέντρωσης χοληστερίνης και LDL στα αίμα ενώ με την κατανάλωση κριθαριού παρατηρείται μικρή αύξηση της περιεκτικότητας του αίματος σε λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Το κριθάρι είναι πλούσιο σε νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνες Α, Β6 και Β12. Τέλος, περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και πλήθος άλλων συστατικών, σημαντικών για την υγεία.