ΜΕΝΤΑ
ΜΕΝΤΑ
Η μέντα προέκυψε από την τυχαία διασταύρωση της Νερομέντας (Menthaaquatica) και του Δυόσμου (Menthaspicata). Είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Είναι πολυετές, αυτοφυές σε όλη την Ελλάδα και ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα, καθώς επίσης και σε γόνιμα, ποτιστικά χωράφια. Στην αρχαιότητα ήταν από τα κύρια συστατικά της αρωματοποιίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Έχει ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες και ωφελεί όσους πάσχουν από νεφρά, χολολιθιάσεις και υπολειτουργία του συκωτιού. Η μέντα ως αφέψημα - χρησιμοποιώντας τις ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φρέσκα φύλλα του - είναι ευεργετική για στομαχικές παθήσεις και τονώνει τις λειτουργίες της χολής και του συκωτιού. Τα φύλλα της μέντας, ως κατάπλασμα, καταπραΰνουν και βοηθούν στην επούλωση εγκαυμάτων. Αν τοποθετήσουμε φύλλα μέντας στους κροτάφους, είναι πολύ αποτελεσματικά κατά κρυολογημάτων και πονοκεφάλων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el , τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
2. USDA National NutrientDatabase
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ , τελευταία προσπέλαση 17/02/2013
3. Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών
http://www.geoponikokentro.com/index.php/en/ , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
4. Άρωμα φρέσκα μυρωδικά
http://aroma-herbs.com/index.php , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)