ΜΑΡΑΘΟΣ
ΜΑΡΑΘΟΣ
Ο μάραθος είναι ένα ποώδες, ψηλό, πολυετές αρωματικό βότανο της Μεσογείου. Τον συναντάμε σε πετρώδη και ξερές θέσεις, σε άκρες δρόμων αλλά και σε αγρούς. Τα άνθη του έχουν κίτρινο χρώμα, ευρίσκονται σε ταξιανθίες που σχηματίζουν σκιάδια και ανθίζουν το καλοκαίρι. Ο καρπός του είναι μικρός 4-7 χιλιοστά, ραβδωτός και έχει χρώμα κιτρινωπό ή καστανό. Συλλέγετε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.
Ο μάραθος είναι τραγανός και ελαφρώς αρωματικός. Είναι πολύ δημοφιλής στην ιταλική και ελληνική κουζίνα. Οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν «μάραθρον». Το όνομα του το πήρε από το μέρος όπου έγινε η ιστορική μάχη του Μαραθώνα. Στον Φειδιππίδη, τον αγγελιοφόρο που μετέφερε την είδηση της εισβολής των Περσών
στην Σπάρτη, απένειμαν τιμητικά μάραθο. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο μάραθος δόθηκε από τους θεούς στους ανθρώπους. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι απέδιδαν στο μάραθο καταπραϋντικές ιδιότητες. Ο μάραθος ευδοκιμεί στις περιοχές της Μεσογείου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ο μάραθος περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Επίσης, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Ανακουφίζει από εντερικούς σπασμούς και κράμπες στο πεπτικό σύστημα, βοηθά στην ανακούφιση από γαστρεντερικά συμπτώματα, θεραπεύει πεπτικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων η δυσπεψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι βρεφικοί κολικοί. Είναι διουρητικό, ανακουφίζει τα νεφρά από την πέτρα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό, είναι αποχρεμπτικό, διευκολύνει την αποβολή των εκκρίσεων και ηρεμεί το αναπνευστικό σύστημα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el , τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
2. USDA National NutrientDatabase
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ , τελευταία προσπέλαση 17/02/2013
3. Άγρια μανιτάρια
http://www.agriamanitaria.gr/ , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)