ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Η μελιτζάνα είναι σαρκώδες λαχανικό με καλύτερη εποχή κατανάλωσης κατά τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο. Έχει εξαιρετική γεύση και μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους (ψήσιμο, βράσιμο, τηγάνισμα). Η τηγανιτή μελιτζάνα λειτουργεί ως σφουγγάρι, καθώς απορροφά μεγάλη ποσότητα ελαίου.Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργούνται οι ποικιλίες ‘Τσακώνικη’ και ‘Βlackbeauty’.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Είναι καρπός φτωχός σε λιπαρά και θερμίδες και πλούσιος σε νερό με διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Η μελιτζάνα, πέρα από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει σημαντικά φυτοχημικά στοιχεία, όπως φαινολικά συστατικά και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η νασουνίνη, που ανήκει στην κατηγορία των ανθοκυανινών,έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών ενώ προστατεύει τα λιπίδια που βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου. Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βρέθηκε στη μελιτζάνα, το χλωρογενικό οξύ, φαίνεται ότι έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (‘κακή’ χοληστερόλη). Επιπλέον, η μελιτζάνα, αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και, βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, των οποίων η έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002,Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον, http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,                                                    http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
  • USDA National NutrientDatabase, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)