ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΟΥΖΟ
Το ούζο είναι δυνατό, λευκό, αλκοολούχο απόσταγμα και παράγεται από την κλασματική απόσταξη οινοπνεύματος από μελάσα και γλυκάνισου. Συγκεκριμένα, το μεσσηνιακό ούζο είναι ένα παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά με απόσταξη αρωματικών φυτών και σπόρων όπως γλυκάνισος, μάραθος, αστεροειδές, κολίανδρος. Ορισμένοι ντόπιοι παραγωγοί προσθέτουν μαστίχα, ελάχιστο κακουλέ, ρίζα αγγελικής και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανάλογα με τα προστιθέμενα μυρωδικά σύμφωνα με τις παλιές οικογένειες ποτοποιών, προκύπτουν διαφορετικές εκδοχές του ούζου. Το ούζο ανήκει στη κατηγορία των χαρακτηρισμένων ελληνικών Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης και καμία χώρα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή.
Καταναλώνεται συνήθως σκέτο ή με πάγο / νερό. Η παρουσία νερού τού δίνει ένα άσπρο γαλακτούχο χρώμα,
που οφείλεται στο έλαιο του γλυκάνισου. Το ούζο συνοδεύει ορεκτικά,
κυρίως θαλασσινά γιατί η έντονη παρουσία του γλυκάνισου συνδυάζεται με
ιώδιο και αλάτι. Επίσης, συνηθίζεται με συνοδεία παστελιού.