ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η πατάτα ανήκει στα κηπευτικά υπαίθρου και στην γενικότερη ομάδα των δημητριακών. Ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της Πατάτας Καλαμάτας είναι η καθαρή εμφάνιση, η ομοιομορφία των κονδύλων, η απουσία προσβολών, ασθενειών και γενικότερα ελαττωμάτων και το κανονικό της σχήμα. Η πρωιμότητα της καλλιέργειας της Πατάτας Καλαμάτας αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο της προσδίδει ιδιαίτερη εμπορική αξία και την καθιστά περιζήτητη κατά την εποχή συγκομιδής. Κύριες καλλιεργούμενες ποικιλίες πατάτας στην περιοχή της Καλαμάτας (90% της παραγόμενης ποσότητας) είναι οι Spunta, Liseta, Alaska, Voyager, Labadia, Arnova, Fabula και Mondial. Μικρό ποσοστό (<10%) ανήκει σε άλλες ποικιλίες. 
Η καλλιέργεια της πατάτας εμφανίζεται στη Μεθώνη το 1828, όταν οι Γάλλοι πριν φύγουν, καλλιέργησαν την περιοχή φυτεύοντας πατάτες. Επιπλέον, μία αναφορά του προσωρινού διοικητή της Μεθώνης, Κωνσταντίνου Ράμφου, προς τον κυβερνήτη Καποδίστρια με αριθμό 585 στις 2 Νοεμβρίου 1829 αναφέρεται στον τρόπο της καλλιέργειας πατάτας. Στην περιοχή της Αλαγονίας γιορτάζεται ετησίως "Η Γιορτή της Πατάτας" το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η διατροφική αξία της πατάτας κυρίως συνίσταται στο ότι προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμίνης C και σιδήρου. Στην πατάτα οι υδατάνθρακες αποτελούν το 75% περίπου του συνολικού ξηρού βάρους και η μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι 1,6 – 2,1g/100g. Νεώτερα ερευνητικά δεδομένα προσδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες στην πατάτα. Ιδιαίτερα η φλούδα διαθέτει αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών που συμβάλλουν στην καρκινική διαδικασία. Μοναδικό μειονέκτημα παρουσιάζει ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης, ο οποίος αυξάνει παροδικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Διατροφικά η πατάτα συγγενεύει με τα επεξεργασμένα δημητριακά και συστήνεται η κατανάλωση περίπου 3 μικρομερίδων ανά εβδομάδα (περίπου 1 ½ μερίδα εστιατορίου).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, http://www.kalamata-olive.gr/index.php/products/2012-09-24-08-30-15, τελευταία προσπέλαση 27/1/2013
  • Πτυχιακή μελέτη, <<Σύσταση και θρεπτική αξία ιδιοσκευασμάτων τροφίμων>> Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/723/1/apeiranthitou.pdf, τελευταία προσπέλαση 27/1/2013
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 27/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)