ΡΕΒΙΘΙΑ
ΡΕΒΙΘΙΑ
Τα ρεβίθια (Cicer arietinum) είναι ανθεκτικό φυτό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής διατροφής σε μορφή σούπας με τραχανά, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (στραγάλια) και ως υποκατάστατο του καφέ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα ρεβίθια περιέχουν ‘καλά’ λιπαρά ω-3 και ω-6 και αποτελούν πολύ καλή πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φυτικών ινών. Επίσης, στα ρεβίθια εντοπίζονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, και μικρές ποσότητες βιταμινών C, E και Α με αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σίδηρο και περιέχουν σε μεγάλο βαθμό φλαβονοειδή όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία σχετίζεται με την ισχυρή άμυνα του οργανισμού και την προστασία εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Abete I, Parra D, Martinez JA, 2009, Legume-, fish-, or high-protein-based hypocaloric diets: Effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men, J Med Food. 12 σελ.100-108.
  • Amarowicz, R., & Pegg, R. B., 2008, Legumes as a source of natural antioxidants, European Journal of Lipid Science and Technology, 110,σελ.50-55
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’, www.hhf-greece.gr/thefoundation, τελευταία προσπέλαση 7/1/2013
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database,
  • www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 8/3/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)