ΣΙΤΑΡΙ
ΣΙΤΑΡΙ
Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργείται μία τοπική ποικιλία σκληρού σιταριού, που ονομάζεται Triticumdurum, καθώς και το Μαυραγάνι. Από το σιτάρι προκύπτει το πληγούρι, το οποίο είναι χονδροαλεσμένο σιτάρι σε μύλο και ανήκει στα ολικής αλέσεως δημητριακά. Ως προϊόντα επεξεργασίας επίσης θεωρούνται το ψωμί, το μανιάτικο παξιμάδι-ντάκος, τα λαλάγγια, ο τραχανάς και οι δίπλες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το σιτάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες (συμπλέγματος Β), στοιχεία τα οποία προσφέρουν ενέργεια και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες αποτελούν το μοναδικό καύσιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Προσφέρει ενέργεια ενώ οι πρωτεΐνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων ιστών. Ως δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, έχουν θετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πρόληψη της εκκολπωμάτωσης μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Επιπλέον, το πλιγούρι αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, και εμπλέκεται στη σύνθεση των λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση υγιούς νευρικού συστήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Anderson JW, et al, 2000, Whole grain foods and heart disease risk, Journal of American College Nutrition, 19, 29 σελ.1-299
  • Lunn J and Buttriss JL, 2007, Carbohydrates and dietary fibre, British Nutrition Foundation Nutrition bulletin, 32, σελ.21-64
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταίαπροσπέλαση 20/2/2013
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm τελευταία προσπέλαση 20/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)