Το σιτάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες (συμπλέγματος Β), στοιχεία τα οποία προσφέρουν ενέργεια και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες αποτελούν το μοναδικό καύσιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Προσφέρει ενέργεια ενώ οι πρωτεΐνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων ιστών. Ως δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, έχουν θετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πρόληψη της εκκολπωμάτωσης μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Επιπλέον, το πλιγούρι αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, και εμπλέκεται στη σύνθεση των λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση υγιούς νευρικού συστήματος.