ΚΑΡΟΤΑ
ΚΑΡΟΤΟ
Το καρότο θεωρείται φθινοπωρινό φρούτο. Τα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο θυμίζοντας τα φύλλα του άνηθου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή ζώων. Η γογγυλόριζα του καρότου καταναλώνεται νωπή, μαγειρεμένη ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή κονσερβοποιημένων, καταψυγμένων ή αφυδατωμένων προϊόντων.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τo καρότο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η κύρια πηγή προβιταμίνης Α (β-καροτένιο), με αποτέλεσμα να λειτουργεί προστατευτικά για καρδιοπάθειες και καρκίνο. Επίσης, βοηθά την όραση, ιδιαίτερα τη βραδινή, και προστατεύει από την εμφάνιση καταρράκτη, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα καροτενοειδή έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και δρουν κατά της ινσουλινοαντίστασης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, (2002)’Developmental issues in attitudes to food and diet’, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruit and Vegetables,http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/02/2012
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 10/2/2013 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’,                                                  http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 14/02/2012
  • 5. USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 17/02/2012
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)