ΜΥΖΗΘΡΑ
ΜΥΖΗΘΡΑ
Η μυζήθρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί και διαχωρίζεται στην χλωρή και ξερή μυζήθρα. Είναι σκληρό λευκό τυρί, ομοιογενούς υψηλής και συμπαγούς μάζας, με λευκό ή υπόλευκο χρώμα, ευχάριστη και ιδιάζουσα γεύση και οσμή. Στη Μεσσηνία παράγεται η ξηρή μυζήθρα, η οποία είναι πιο σκληρή στην υφή από τη χλωρή. Η μυζήθρα παραδοσιακά παρασκευαζόταν από γάλα γιδοπροβάτων και φυσική πυτιά, που την έβρισκαν στα μικρά αρνιά και κατσίκια, τα οποία είχαν μεγαλώσει μόνο με γάλα.

Την πυτιά, η οποία είχε το τελευταίο γάλα που είχαν φάει, την κρεμούσαν στον αέρα και όταν είχε ξεραθεί ήταν έτοιμη για μαγιά. Στη συνέχεια, το τυρί το αποθήκευαν σε ξύλινα βαρέλια 40-50 κιλών και το παραγόμενο τυρί (μυζήθρα) το τοποθετούσαν πάνω σε μια σανίδα, που την κρεμούσαν οριζόντια στο υπόγειο του σπιτιού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η μυζήθρα είναι καλή πηγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης (καζεΐνη), μεταλλικών στοιχείων και ασβεστίου. Επίσης, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες (Α,Β,D) συμβάλλουν στην οστική και μυϊκή υγεία και δρουν προστατευτικά έναντι χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι καρδιαγγειακές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Η πλούσια περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) και κορεσμένα λιπαρά (ελάχιστο ποσοστό λίπους επί ξηρού βάρους: 50%) συνιστούν τη συνετή ποσοτική κατανάλωση μυζήθρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, διεύθυνση βιολογικής γεωργίας, τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ, http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/cheese-low40.pdf, τελευταία προσπέλαση 10/3/2013
  • Food safety and cheese. Institute of food Science and Technology Position Statement, http://drinc.ucdavis.edu/dfoods5.htm, τελευταία προσπέλαση 10/3/2013
  • National Dairy Council (2000). Cheese, http://www.nationaldairycouncil, 
  • org/nationaldairycouncil/nutrition/products/product_cheese. Pdf, τελευταία προσπέλαση 8/2/2013
  • US Department of agriculture, USDA National Nutrient Database, 
  • ndb.nal.usda.gov/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)